13 Ekim 2009 Salı

NESLİ TÜKENMEKTE OLAN BİTKİYE SEVGİLİ TEHDİTİ

Her geçen gün kabaran nesli tükenmekte olan türler listesine bir isim daha eklendi. Ancak sebebi ne yanlış avlanma ne de çevre kirliliği. Tehlikede olan bitki çoğumuzun da bildiği aslandişi. Tehdit ise sevgililer.
İddianın sahibi KAB’dan bitkibilimci Prof. Dr. D------ K-------. Kendisiyle aslandişi hakkında konuştuk. K------- açıklamasında: “Doğada hayatta kalmanın altın kuralları vardır. Bunlardan biri de neslin devamlılığıdır. Bitkiler genellikle tohumla çoğalır. Bunun için ise genellikle dışarıdan etkilere ihtiyaç duyar. Bazı bitkiler meyveleriyle hayvanların iştahından, bazıları sudan, bazıları da rüzgârdan yararlanır. Söz konusu bitkimiz aslandişi (Taraxacum) ise sevgilileri kullanır. Kuruduktan sonra pamuksu bir top haline gelen aslandişi (Taraxacum) şirin görüntüsüyle sevgililerin üflemesini bekler. Yalnızca bu yolla tohumlarını saçabilen bitkinin nesli maalesef ilgisizlik nedeniyle tükeniyor.” dedi. Yapılan araştırmaya göre artık çiftlerin kırlar yerine kafeleri tercih etmeleri tehlikenin başlıca sebebi.


Asladişi (Taraxacum)

Bilim insanları seralarda suni sevgili ortamları oluşturarak türün devam edebilmesi için çalışıyorlar ama K-----‘ya göre bu sadece muhtemel sonu geciktirecek bir önlem. “Bizim yaptığımız sadece ilk yardım. Asıl tedaviyi yapması gerekenler ise sevgililer. Eğer onlar tekrar kırlara dönmezse ne yazık ki aslandişi yakında tamamen yok olacak.” Diyen bitkibilimci bütün sevgilileri kırlara davet etti.

Halen kültür ortamında aslandişi oluşturmaya çalışan bilim insanları araştırmalarına devam edebilmek için daha fazla gönüllüye ihtiyaç duymaktalar. Tamamen zararsız olan bu deneye katılmak için sadece KAB’a başvurmanız yeterli olacaktır.

Bilim insanları seralarda çalışmalarını sürdürüyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder